Broedplaats voor creatieve makers in Leiden Noord

Sinds de oprichting in 2013 is Nieuwplaatz uitgegroeid tot een begrip binnen de lokale cultuursector. Het aantal vaste leden is van vijf gegroeid naar meer dan 25, en het aantal regelmatige bezoekers en gebruikers is inmiddels zelfs een ruime veelvoud daarvan. Diverse projecten en ideeën die bij andere instellingen op weerstand stuiten of onuitvoerbaar lijken, krijgen bij Nieuwplaatz een kans, blijken realiseerbaar en leiden tot innovatieve samenwerkingen onderling en met partners nationaal en internationaal.

In steeds meer lokale producties zien we samenwerkingen met Nieuwplaatz of met één van onze leden. De kracht hiervan lijkt te komen uit een gedeelde mentaliteit, die vrijwel alle onze leden verbindt: “Make it happen”. Velen van ons zijn initiatiefnemers, bruggen- bouwers en doeners met een grote betrokkenheid bij Leiden en haar inwoners.

Dagelijks wordt er in Nieuwplaatz gewerkt aan producties en dromen, die er voorheen niet waren, en laten ze ontstaan. Of het nu theater, muziek, beeldende kunst of digitale cultuur is; een project, productie of evenement. Nieuwplaatz is dé plek, waar het kan ontstaan en zich verder kan ontwikkelen.

Een greep uit onze makers